Open

Nieuws

24/01/2024

Het Europese bandenlabel

Het Europese bandenlabel
In mei 2021 werd een vernieuwde versie van het zogenaamde bandenlabel geïntroduceerd, vergelijkbaar met het systeem dat wordt toegepast bij elektrische apparatuur, met als doel consumenten te ondersteunen bij het maken van weloverwogen keuzes. Deze cruciale informatie is te vinden op het Europese bandenlabel. Het Europese bandenlabel geeft drie essentiële prestatiekenmerken van een band aan:

Rolweerstand en energie-efficiëntie (linkerkolom op het label)
De rolweerstand wordt ingedeeld in klassen A tot en met E. Klasse A duidt op een zeer efficiënte rolweerstand, terwijl klasse E het minst efficiënt is. Het verschil in brandstofverbruik tussen de hoogste en laagste klasse kan oplopen tot wel 7,5%, wat niet alleen financieel merkbaar is maar ook van invloed is op de CO2-uitstoot. Deze informatie is niet alleen relevant voor conventionele voertuigen maar heeft ook indirecte gevolgen voor elektrische auto's.

Grip op nat wegdek (rechterkolom)
De mate van grip op nat wegdek is van vitaal belang voor de veiligheid. De klassen variëren van A (uitstekende grip) tot E (beperkte grip). Het is belangrijk op te merken dat hier het omgekeerde geldt van lage rolweerstand: een lagere rolweerstand kan leiden tot minder grip. Voor speciale omstandigheden, zoals modder, sneeuw en ijs, is het raadzaam te letten op specifieke markeringen op de banden.

Rolgeluid (onderaan de sticker)
Het externe rolgeluid van de band wordt aangeduid met drie geluidsklassen, herkenbaar aan geluidsgolven. Een lagere waarde (klasse A) betekent niet automatisch een laag intern geluidsniveau, maar klasse A is wel minstens 3 dB stiller dan de wettelijke eis. Het is belangrijk te realiseren dat de verstrekte informatie alleen van toepassing is op de gespecificeerde bandenmaat, en de waarden zijn vastgesteld door de bandenindustrie.

Dit Europese bandenlabel biedt consumenten een gestandaardiseerde en duidelijke manier om de prestaties van verschillende banden te vergelijken, waardoor ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen die niet alleen invloed hebben op hun portemonnee, maar ook op de veiligheid op de weg en het milieu.
 

Terug naar overzicht